Hej och välkommen till min kursblogg! Här skriver jag fortlöpande om vad som händer på kursen "IKT och lärande i grundskolan 1-9" vid Uppsala universitet under läsåret 2010-2011. Kursen ges genom lärarlyftet på distans med gemensamma träffar varannan vecka i Uppsala. Lämna gärna kommentarer på mina inlägg.

Mikael Pihlström

2010-09-23

Lektion: Workshop

Studenterna har på ett bra och inspirerande sätt gett oss en inblick i följande verktyg:

Weebly:
Detta är ett nätbaserat verktyg för att skapa hemsidor som är gratis att använda. Weebly är verkligen ett trevligt och lättanvänt verktyg.

Issuu:
Ytterligare ett gratis verktyg som finns på nätet. Med Issuu kan man med hjälp av pdf-dokument skapa tidningar på ett enkelt sätt. Det blir riktigt fint!

Photoshop:
Ett profesionellt program för bildredigering. Med detta program kan du göra det mesta som går att göra med bilder. Det finns även gratis verktyg för bildredigering. Ett sådan är Sumo Paint som är helt webbaserat.

Flash:
Även detta är ett profesionellt program. Det används för att göra animationer. Väldigt roligt!

2010-09-14

Uppgift: bloggkollen - att hålla sig uppdaterad

En del bloggar är väldigt inspirerande att ta del av! Ta exempelvis bloggen om "Broängens ettor" där läsaren får ta del av deras arbete med datorer i årskurs ett, eller bloggen "Jag lär mig teknik" där det finns tips på olika resurser som finns på nätet. Det är bara att ta del av, inspireras och använda i verksamheten med sina elever!

Broängens ettor
Pedagogen Pernilla Mellqvist och mediepedagogen Jannie Jeppesen har arbetat med en årskurs 1 vars elever utrustades med en varsin bärbar dator för att stimulera deras lärande. I mina öron låter det som en dröm att alla i klassen har en egen bärbar dator. Med en varsin dator öppnas möjligheterna att använda bloggar,communities, olika kommunikationsverktyg, ljud och bild mm fullt ut i undervisningen. Jag tror att det gäller oavsett vilken årskurs man går i. För min del är den här bloggen extra intressant eftersom jag själv arbetar med ett projekt mot ettor på flera skolor som går ut på att eleverna ska lära sig skriva och läsa med datorns hjälp (Att skriva sig till läsning utan penna med hjälp av datorn).
Broängens ettor går nu i tvåan och en projektrapport har skrivits som man som läsare kan ta del av på bloggen. I den framgår att arbetet med datorerna gav förväntat resultat när det gäller elevernas lust till lärande, begreppsbildning och läs- och skrivutveckling. Barnens läsutveckling har diagnostiserats och utvärderats vilket visar att klassens medelvärden ligger över genomsnittsresultatet för årskurs 2, så då kan det ju inte vara så tokigt att använda datorer redan från årskurs 1!

Jag lär mig teknik
Den här bloggen fastnade jag vid eftersom den tar upp många tips på resurser som finns på nätet och hur man kan integrera tekniken i undervisning och klassrum. Den kommer jag definitivt att besöka då och då för att se om det finns nya intressanta idéer att ta del av. Det är Henrik Widaeus som delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper via sin blogg.
Ett exempel på ett verktyg som Henrik tar upp i sina inlägg är Google Earth och kmz-lager. Det går ut på att man väljer en plats på kartan i Google Earth och fyller den med information i ett lager. Det kan vara information i form av texter, bilder, video mm. Detta kan ju sedan användas i undervisningen. Varje verktyg som tas upp beskrivs i två steg: "Vad är det här", och "Hur integrerar du det här i klassrummet".
En del av inläggen har naturligtvis kommentarer, vilket kan vara intressant för att få andras syn och idéer på verktygen som tas upp.

Det som är tråkigt med båda dessa bloggar är att det var ganska längesedan det senaste inläggen gjordes. De senaste inläggen är 2-3 månader gamla, och det tycker jag tyvärr skapar en känsla av inaktualitet. För att en blogg ska bli riktigt intressant att följa så vill jag att den ska vara levande hela tiden, och med det menar jag att det ofta ska komma nya inlägg och kommentarer.