Hej och välkommen till min kursblogg! Här skriver jag fortlöpande om vad som händer på kursen "IKT och lärande i grundskolan 1-9" vid Uppsala universitet under läsåret 2010-2011. Kursen ges genom lärarlyftet på distans med gemensamma träffar varannan vecka i Uppsala. Lämna gärna kommentarer på mina inlägg.

Mikael Pihlström

2011-02-17

Digitala lärresurser

För närvarande tillbringar jag väldigt lite tid ute i verksamheten tillsammans med elever. När det sker så är det tillsammans med elever i årskurs ett och då kämpar vi tillsammans med läs och skrivinlärning. Därför har jag i denna uppgift koncentrerat mig på att hitta användbara resurser på nätet som är lämpliga för de yngsta eleverna, förskoleklass till årskurs ett, och deras läs och skrivinlärning. Tyvärr så har jag inte lyckats hitta så mycket användbart!

Två resurser (om det nu kan kallas resurser) som jag har tittat lite extra på är: 
När det gäller både Radioapans alfabet och Rimrum så är de bara en liten del av en större webbplats för barn på Sveriges radio och Utbildningsradion där det finns mycket mer att göra än bara det som jag lyfter fram.

Radioapans alfabet
På denna sida finns en sång med animationer till varje bokstav i alfabetet. Det kan vara bra att varva med i arbetet med bokstavsinlärningen, speciellt om klassrummet är utrustad med smartboard eller projektor. Det finns många olika spel och övningar på Radioapan, men det är bara Alfabetet som jag har upptäckt som med fördel kan användas i samband med läs och skrivinlärningen. Radioapans sidor är enligt mitt tycke och smak tilltalande när det gäller både navigering och layout. När det gäller innehållet så skulle det vara bra med mer läs och skrivövningar.

Rimrum
Här kan barnen träna på alfatetet, hitta par, bygga ord och rimma med ord på olika vis. Innehållet är rätt så bra och det riktar sig kanske främst till barn i förskolan, men även barn i årskurs ett kan få hjälp i sin inlärning. Sidan är lätt att navigera runt på mellan de olika övningarna, men när det gäller layouten så tycker jag att det finns mycket att förbättra så att sidan blir roligare att titta på och använda.

Några andra länkar inom detta område:

Rent allmänt tycker jag att det verkar finnas rätt så dåligt med resurser, i form av spel och övningar, som vänder sig mot läs och skrivinlärning. De som finns är ofta ganska dåliga när det gäller innehåll, layout och förmågan att inspirera eleverna.  Det finns naturligtvis de som är bättre än andra, men rent generellt så skulle det behövas ett rejält lyft på nätet när det gäller dessa resurser.
Att utbudet är så pass dåligt tror jag mest beror på att det inte är en direkt välbetald nisch för de som utvecklar program och resurser. Tänk om vi i skolan hade tillgång till resurser som tex grafikmässigt kunde konkurera med populära spel som finns ute i handeln!
Jag tror att det är väldigt viktigt med en tilltalande layout med snygg grafik för att få eleverna att uppskatta resursen. Det hjälper inte att det pedagogiska upplägget är bra på sidan om funktion och utseende är tråkigt!

Tips på liknande resurser på nätet mottages tacksamt!

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Att hitta webbresurser riktade mot yngre barn är inte alltid det lättaste. Vet att länkskafferiet har en avdelning för yngre barn: http://lankskafferiet.skolverket.se/ugglor/
    men du kanske redan kollat där.

    Bra analys av webbsidorna. Håller med om att det inte räcker med ett bra innehåll. Det måste presenteras på ett strukturerat, intressant och snyggt sätt.
    De slutsatser du dragit är högst relevanta inför ditt eget resursbygge.
    Bra jobbat!

    SvaraRadera
  2. Intressanta reflektioner!Layoten och innehållet är väldigt viktigt för att det ska bli en bra resurs som lockar!

    SvaraRadera